De vuilniszakken (van 60 liter) die momenteel verkocht worden zijn opmerkelijk kleiner en van slechtere kwaliteit dan hun voorgangers, dit stellen ook andere partijen vast en de inwoners hebben het terecht opgemerkt .
De milieuschepen heeft wel een heel bizarre uitleg hiervoor. “Bij de eerste bestelling van trekbandzakken in 2009 koos Bredene voor dezelfde afmetingen als de klassieke zak die tot in 2009 werd gebruikt. Resultaat was dat met dezelfde afmetingen een volume werd gecreëerd van ruim 70 liter in plaats van 60 liter. Gevolg hiervan was té zware restafvalzakken en arbeidsongevallen bij de arbeiders van de ophaaldienst. Daarom werd in het politiereglement het maximumgewicht van een restafvalzak vastgesteld op 15 kg en werd het volume van de restafvalzakken teruggebracht naar de oorspronkelijke 60 liter.'
LDD Bredene vindt het allemaal larie en apekool vertellen, sedert vorig jaar is het huisvuil en het containerpark een apart inkomen voor de gemeente geworden, door de strenge reglementen op het containerpark zijn de inwoners verplicht meer in huisvuilzakken de stoppen , ook zwaarder afval dat niet meer los in het containerpark aanvaard wordt , alles wat in zakken kan, moet in zakken, bv een emmer van 10l mayonaise moet in een huisvuilzak , maar die mag niet meer dan 15kg wegen , dat betekent een halve zak voor de deur plaatsen , betekent meer zakken voor de deur plaatsen, meer zakken verkopen brengt meer in de gemeentekas. En veroorzaakt minder recycleren bij de inwoners.
Een containerpark met 6 werklieden die er alleen staan om mensen te controleren en ze terug huiswaarts te sturen met hun klein afval is ook voor de gemeente een duur prijskaartje en voor de sorterende Bredenaar een frustratie.
Voorzitter Steven Laplasse en Gino Moeyaert kaarten de volgende punten aan.
- Een container te plaatsen voor restafval mits dit strikt in de gemeentezakken zit: den taks is dan betaald maar men kan het er toch kwijt (niet aanmoedigen), het kan nuttig zijn voor toeristen die de gemeente verlaten, zakken die blijven staan na de ophaling (of te laat buitengezet), zakken met visafval die bij het op de stoep plaatsen door de katten steevast zouden opengekrabd worden…
- Bij aankoop zakken te letten op de kwaliteit ervan. Wat er blijkbaar de voorbije twee jaar niet gebeurt is!
- Heraanleg “milieupark” met verzonken kades: veel gebruiksvriendelijker dan de trappen die hier moeten beklommen worden.
- De inwoners nog beter aan te sporen om vóór het bezoek thuis alles te sorteren zodat de doorstroming op het park vlotter verloopt.
LDD Bredene