Jongeren hebben een eigen karakter en dus moet het gemeentebestuur hen ook een aparte behandeling durven geven. Dat veronderstelt overigens geen voorkeurbehandeling of segregatie van verschillende doelgroepen. Het volstaat echter om bijvoorbeeld te kijken naar het grote aanbod van specifieke jongerenmedia om in te zien dat de jeugd een eigen plaats inneemt in het maatschappelijke landschap. Jongeren geforceerd onderbrengen in hokjes of structuren waar zij niet in (willen) passen; veroorzaakt enkel wrijving en spanning. Een frisse visie op mobiliteit, cultuur, veiligheid… met een specifieke hertekening naar de ruimte die jongeren daar innemen, dringt zich dus op.
Infrastructureel moet die ruimte los gedacht kunnen worden van de bestaande infrastructuur, jongeren bewandelen niet graag platgetreden paden. Waarom moet een fietspad bijvoorbeeld zo nodig altijd parallel aan een autoweg lopen? Er bestaan andere manieren om de mobiliteit van jongeren op te integreren in het stedelijk weefsel. Urbanisatie kan daarbij dé katalysator vormen. Met voldoende oog voor ecologie, want jongeren houden van een groene omgeving.
Een jongerenontmoetingscentrum waar een aantal jongerendiensten gecentraliseerd zijn (jeugddienst, fuifloket, jeugraad, JAC, bibliotheek) kan daar het sluitstuk van vormen. Uiteraard met voldoende oog voor mobiliteit (bromfiets- en fietsstallingen, goed verlichte en veilige toegangsweg, bushalte), sportmogelijkheden (voetbalveld, fitnesszaal), hangplekken,… én op een gezonde manier ingepast in de buurt (sociale controle met minimale overlast). Commerciële activiteiten tenslotte kunnen er ook hun stek vinden (skateshop, games, trendy clothes, iPod-herlaadpunt, hamburgertent, broodjeszaak, jongerenreisbureau, interimkantoor, vastgoedbureau…).
Inhoudelijk moet een beleid gestimuleerd worden waar jongeren méé vorm aan geven. Denk maar aan informatie. Jongeren worden niet alleen overspoeld door informatie, maar dragen zélf ook actief informatie aan. De toekomst is aan de sociale media. Stap dus af van het eenrichtingverkeer en geef de jongeren de tools in handen om zélf een digitaal platform uit te bouwen. Apps for Ghent, waarbij jongeren mobiele apps maakten op basis van overheidsdata, kan dienen als fantastisch voorbeeld.
Het uitbouwen van jongerenhotspots rond hangplekken moet het klassieke folderrek vervangen.
Bovendien moet het beleid de taal van de jongeren spreken door persoonlijk (fysisch en digitaal) aanwezig te zijn in sociale netwerken. Jongeren hebben niets aan een merknaam (dom idee Joenk!); maar willen persoonlijk en rechtstreeks contact. Het beleid moet dus actief alle kanalen open houden langs welke weg jongeren hun ei kunnen leggen. Het valt te verwachten dat dit vaker met een @tweet zal gebeuren dan via een mailtje of een officiële aanvraag.
Reacties